Ihmiset

Ihmiset 2017-07-11T17:21:40+00:00

Hei!

Minä olen Katri Pirttijärvi, Pirttijärven tilan ja islanninhevostallin omistaja ja yrittäjä. Olen ihka aito maallemuuttaja, kotoisin Jyväskylän maalaiskunnan Palokasta, ja asunut perheeni kanssa täällä mummolassani, isäni kotipaikalla, vuosituhannen vaihteesta saakka.

Olen aloittanut ratsastusharrastuksen jyväskyläläisessä Laajavuoren Ratsukot – seurassa noin kymmenvuotiaana. Haaveilin silloin lapsuuden innolla hevosalan ammatista, mutta vanhempani kehottivat unohtamaan moiset höpinät ja hankkimaan itselleen kunnon ammatin. Niinpä sitten tein työtä käskettyä ja lähdin opiskelemaan englantia ja venäjää yliopistoon. Olin sittemmin monta vuotta opettajana ammattikorkeakoulussa, ja lasten syntymän jälkeen tein käännöstöitä WSOY:lle freelancerina. Ulkomaan työkokemusta karttui opiskeluvuosina sekä Ruotsista että Englannista. Minulla on nuoruusvuosilta myös hotelli- ja ravintola-alan koulutus ja monipuolista työkokemusta siltäkin alalta.

Katri Pirttijärvi

Ajatus hevosista ammattina ei kuitenkaan koskaan jättänyt minua rauhaan. Isoisäni kuoleman jälkeen edessä oli ratkaisun teko: säilyttääkö Pirttijärvi vain kesäasuntona vai muuttaako oikeasti asumaan tänne syrjäkylille, eikä sitä sitten loppujen lopuksi edes kauaa tarvinnut miettiä. Päätin tarttua tilaisuuteen ja toteuttaa aina mielessä kyteneen unelmani – omakotitalo kehittyvässä taajamassa pääkaupunkiseudun kupeessa vaihtui hoidon puutteessa pusikoituneisiin metsiin, rapistuneisiin vanhoihin rakennuksiin ja työntäyteiseen elämään metsän keskellä, ja sillä tiellä olen edelleen.

Islanninhevosten pariin ajauduin sattuman kautta suunnilleen samoihin aikoihin, kun maalle muutimme. Havaitsin hyvin pian löytäneeni oman hevosrotuni! Menin ensimmäiselle askellajikurssille muistaakseni kesällä 2002, aloin heti kouluttautua alalle. Päätin alusta asti erikoistua islanninhevosiin ja aikuisratsastajien opettamiseen, ja talliyrityksen perustin jo kesällä 2003.

Ensimmäiset vuodet uudessa, vaativassa ammatissa olivat kiinnostavia, mutta tuntuivat melko raskailta ja jopa vaikeiltakin. Kokemusta kuitenkin karttui sekä omassa työssä että kurssien, koulutuksen ja oman valmentautumisen kautta, ja oma ammattitaito kehittyi koko ajan. Jossakin vaiheessa huomasin, että kaikki välillä toivottamaltakin tuntunut vaivannäkö alkoi sittenkin tuottaa tulosta, mikä antoi aina vain lisää motivaatiota ja potkua työhön ja omaan ratsastukseen. Mutta täytyy kuitenkin todeta, että tieto lisää tuskaa – mitä enemmän oppii, sitä paremmin huomaa, miten paljon on vielä opittavaa!

Katri Pirttijärvi

Itselleni on ollut antoisaa, avartavaa ja tärkeää ratsastaa myös Islannissa, jonne menin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Sen jälkeen olen käynyt siellä kerran tai kaksi, joskus kolmekin, kertaa vuodessa; joskus yksin, joskus asiakkaidemme kanssa ratsastusmatkoilla. Vauhti, vapaus ja luottamus hevoseen: siinä islanninmatkojen oppi kiteytettynä.

Rentoa ratsastusta Islannissa

Täällä kotitallilla toimintamme painopiste on ollut välillä maastoratsastuksessa ja välillä ratsastuskoulutoiminnassa. Vuoden 2017 alusta keskitymme opetustyössä kokonaan pienryhmätunteihin ja yksityisopetukseen. Maastoonkin pääsee ohjatusti pienissä ryhmissä. Kurssi- ja leiritoimintaan kehitetään jatkossa uusia tuotteita, ja oriinpidosta kaavailemme mukavaa lisäpotkua toimintaamme. Ja ne kauan kaivatut majoitustilatkin tietysti aina siintelevät unelmissa, mutta aika näyttää, tuleeko tästä unelmasta ikinä totta…

Opettajana ja ohjaajana pyrin auttamaan jokaista ratsastajaa kehittymään yksilönä jokaisen omat lähtökohdat ja ominaisuudet huomioon ottaen. Keskustelemme tuntien sisällöstä ja ratsastajien henkilökohtaisista isommista ja pienemmistä tavoitteista yhdessä, ja molemminpuolisen palautteen antaminen on tärkeää. On kuitenkin muistettava se, että hyvät hevoset ovat parhaita opettajiamme, kuten olen jonkun viisaan opettajan joskus kuullut sanovan… Kiinnitänkin opetuksessa paljon huomiota ratsastajan tuntemusten kehittämiseen, ja kannustan ratsastajia ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan ja ratsastuksestaan.

Ratsastustunnilla on hauskaa!

Henkilökohtaisesti nautin ratsastamisesta kaikenlaisilla hevosilla edelleen, mitä asiaa ei voi mitenkään järjellä selittää. Haluan kehittyä ratsastajana – ja opettajana – vielä paljon, ja senkin vuoksi olen pyrkinyt hankkimaan talliimme erilaisia ja koko ajan myös hieman vaativampia hevosia. Kaikki hevosemme ovat kuitenkin kilttejä, luotettavia ja yhteistyöhaluisia, ja niiden askellajit pidetään kunnossa tavoitteellisen tuntityöskentelyn ja säännöllisen läpiratsastuksen avulla. Työnsä tehtyään ne saavatkin sitten elää vapaata laumaelämää ja keskittyä tekemään sitä, mitä ne parhaiten osaavat: olemaan hevosia!

Salla Ruuhijärvi

Osa-aikainen tallityöntekijämme, joka työskenteli yrityksessämme oppisopimusopiskelijana v. 2008 – 2010 ja valmistui hevosenhoitajaksi Ypäjän hevosopistosta alkuvuonna 2011. Salla huolehtii tallin siivoamisesta ja osallistuu hevosenhoitotöihin sekä avustaa kursseilla ja tarvittaessa alkeisratsastajien opetuksessa. Lisäksi hän lomittaa meidän pois ollessamme, ja myös täydentävät kengitystyöt, eli lähinnä irtokenkien takaisin lyöminen, kuuluvat Sallan vastuualueeseen. Entiset tuntihevosemme Grallari ja Ingólfur viettävät eläkepäiviään Sallan perheen ratsuina Jämsän Juokslahdella. Äitiyslomalla 20.3.2017 alkaen!

Kengitysseppä Taisto Rautio-Visuri, joka on huolehtinut ammattitaidolla ratsujemme kengityksestä jo toistakymmentä vuotta.

Viimeisinä, mutta ei suinkaan vähäisimpinä vahvuuteemme kuuluvat

  • Suomenlapinkoira Erätytön Salamanteri, kotoisammin Vili Viljo Viljami Vilhjalmur, reipas ja ystävällinen ”tallikoira”
  • Maatiaiskissa Laku, tehokas hiirenmetsästäjä (halutessaan) ja omanarvontuntoinen reviirinsä kuningas, joka viihtyy nykyisin paremmin uuninpankolla kuin hiirijahdissa…