Massey Ferguson nimittäin. Uusi vuosi lähti käyntiin enemmän kuin haastavissa tunnelmissa. Heti uudenvuodenpäivän jälkeen palattiin juhlakaudesta karusti arkeen, kun traktori hyytyi kesken auraamisen keskelle pihaa tukkien sopivasti pihaan menevän ajoväylän. Lumityöt oli tosin melkein jo tehty, joten siinä mielessä kävi jopa tuuri vaikkei koneiden särkyminen ikinä paljon mieltä ylennä.

Tämä oli kuitenkin vasta alkua, tyyntä myrskyn edellä. Sähköt katkesivat heti kättelyssä vuoden ensimmäisen talvipuhurin alettua, ja siinä sitä sitten kärvistelimme ilman sähköjä peräti 27 tuntia putkeen. Alkoi olla jo ihmisten asumuksessa melko kylmä (+ 13 astetta) avustavasta puulämmityksestä huolimatta.

Hevosilla nyt ei mitään hätää ollut, kylmässä tallissahan ne viihtyvät talvikarvansa kanssa muutenkin, ja kun tarjolla oli reilusti ruokaa ja vettä, jota ihme kyllä kerrankin onnistuttiin ennakolta varaamaan, niin myrskytuulen puhaltaessa niistä oli kerrassaan hauskaa vain leikkiä ja telmiä, lievätkö mieleen tulleet siellä kaukaisella kotisaarella tämän tästä ujeltavat vihaiset talvimyrskyt.

Myrsky meni menojaan, ja sähkötkin palasivat ajallaan. Mökissä on riittänyt lämmintä, mutta traktori jatkaa oikutteluaan. Neljä kertaa se on nyt jättänyt tielle, joten nyt luovutin ja annoin auraamisen niiden tehtäväksi, joilla on asianmukaiset ja hieman nykyaikaisemmat laitteet. Korjataan sitten, kun kevät koittaa… Muutenkin ovat koneavusteiset hommat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän: kyllä tulivat polttopuuaihiotkin kätevästi pihaan, kun toinen kone katkoi ja toinen kone kuljetti. Samalla harventui näköalametsä talon ja järven välistä, ei tarvinnut senkään kanssa moottorisahalla tuskailla.

Viime vuosi oli aika kiireinen. Meille saatiin nyt vihdoin ja viimein rakennettua uudet ja oman näköisemme majoitustilat, ja kun kerran alkuun päästiin, teetätimme ulkosaunan vanhoihin pesutiloihin täysremontin majoittuvia asiakkaita silmällä pitäen. Nyt voimme järjestää muutaman päivän luksusleirejä täysihoidolla!

Tammavieraita kävi, ja Logandille odotetaan lisää jälkikasvua jälleen tulevana kesänä. Viime kevään varsa Heiđa on aivan isänsä värinen ja aika isoksi oli jo syksyllä kasvanut. Reipas ja rohkea tyttö kaikin puolin, joten enemmänkin saisi tammavieraita käydä komeaa ja kilttiä herrasmiestämme tapaamassa.

Kópur muutti Pohjanmaan lakeuksille eläkepäivien viettoon lokakuussa, ja nyt on hevosmäärä oikean suuntainen nykyiseen toimintaan suhteutettuna. Tammavieraille on nyt reilusti tilaa, ja oma työkin on kovasti järkevöitynyt, kun saatiin kaikki omat hevoset asumaan ns. vanhan tallin puolelle. Rakennusprojekti vei suurimman osan ajasta ja energiasta menneen vuoden aikana, mutta nyt on homma valmis ja voimme suunnata katseet entistä kiinnostavampaan ratsastustoimintaan alkaneen vuoden aikana.

Leiri- ja kurssipäivitykset tulossa tuotapikaa!