Saara on 16-vuotias lukiolainen, joka on harrastanut islanninhevosia ja askellajiratsastusta 8-vuotiaasta saakka. Hän on islanninhevostallillamme ensimmäisessä kesätyöpaikassaan. Omien sanojensa mukaan hän ei ehkä olisi tullut hakeneeksi kesätyötä tallilta, mutta tarttui innokkaasti tarjottuun mahdollisuuteen. Nyt alkaa kahden kuukauden pesti pikkuhiljaa olla jo loppusuoralla.

Esimakua tulevista töistä Saara sai jo keväällä ollessaan TET-jaksolla tallimme. Silloin tallityöt olivat tuntuneet raskailta. Mieleen oli hiipinyt jopa pieni epäilys siitä, miten työtä mahtaisi jaksaa joka päivä tehdä koko kesän ajan, ja miten pärjäisi, kun joutuisi oikeasti vastaamaan itsenäisesti hevosten kanssa toimimisesta.

Työ tallilla on ollut monipuolista: hevosten kuskaamista tarhaan, ruokkimista, vesiastioista huolehtimista, karsinoiden ja tallin siivousta, heinien niittoa, heinätöitä, talliympäristön siivousta, ihottumahevosten hoitoa, astutushommissa avustamista ja niin edelleen. Alussa Saara oli työpäivien jälkeen rättiväsynyt. Kesäneidon fyysinen kunto on kuitenkin kohentunut kesän aikana merkittävästi, ja nyt hän kertoo olevansa monella tavalla jopa aiempaa pirteämpi työpäivän jälkeenkin.

Hevosistakin on paljastunut aivan uusia puolia, kun on joutunut (tai päässyt) oikeasti niiden kanssa työskentelemään. Saaran mielestä tuntiratsastajalle välittyy hevosista aika kapea ja yksipuolinen kuva. Monista helpoista ja kilteistä tuntihevosista onkin työpestin aikana paljastunut aivan uusia puolia, eikä niiden käsittely aina olekaan niin helppoa.

Hevosten kanssa työskenneltäessä pitää hallita suurta kokonaisuutta ja montaa hevosta yhtä aikaa. Saara kokee olevansa vielä epävarma haastavissa tilanteissa, ja näissä tilanteissa kokeneemman henkilön neuvot ja vinkit ovat tulleet tarpeeseen.

Kesätyö on opettanut Saaralle paljon jämäkkyyttä kaikissa toimissa hevosen kanssa. Tulevaisuudessa hän haluaisi harrastaa hevosia entistä monipuolisemmin ja osallistua tunneilla käymisen lisäksi myös muuhun toimintaan hevosten kanssa.

Kesätyö tallilla sopii Saaran mielestä sellaisille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan enemmän hevosista ja tallitoiminnasta yleensä. Työ tallilla ei sen sijaan ole paras vaihtoehto nuorille, jotka etsivät mitä tahansa kesätyötä tai vieroksuvat ajatusta ruumiillisesta työstä.