Lähialueretkeilyä

Kauniin syyspäivän kunniaksi päätimme hetkeksi keskeyttää arkisen aherruksen täällä kotona ja lähteä retkelle lähimaisemiin Korpilahden Oravivuorelle. Oravivuorihan on osa maapallon tarkempaa muotoa ja kokoa määrittämään rakennettua kolmiomittauspisteiden ketjua, ns. Struven-ketjua, joka kulki aikanaan Mustalta mereltä Balttian maiden ja Suomen kautta Norjaan Jäämeren rannalle. Ketjun mittaukset tehtiin vuosina 1816-1855, ja Oravivuoren mittauspiste on rakennettu ja otettu osaksi ketjua v. 1834. Struven-ketju on nykyisin osa Unescon maailmanperintöluetteloa.

Kylätien varressa sijaitsevalta parkkipaikalta on noin kilometrin patikointi Oravivuoren huipulle. Polku on hyvin merkitty ja leveä, mutta alkupäästä melkoisen jyrkkä. Alun nousun jälkeen maasto tasaantuu mukavaksi, polveilevaksi metsämaisemaksi kalliotöppyröineen ja pitkospuineen. Puolivälissä matkaa eteen tulee komeiden kallioiden ylitys, joka nykyisin sujuu kätevästi hyväkuntoisia, kunnon kaiteilla varustettuja portaita pitkin.

Oravivuoren uudehko näkötorni kohoaa 200 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle, ja sieltä avautuvat kerrassaan upeat maisemat Päijänteelle. Torniin johtavat portaat ovat aika kapeat ja jyrkät, eivätkä siten oikein sovellu aivan perheen pienimmille. Näkötornin juurelta löytyy mukava ja siisti evästelypaikka. Avotulen teko on alueella kielletty, ja roskat pitää ehdottomasti viedä jokaisen pois mennessään.

Retkipäivän sää oli pilvipoutainen ja tyyni. Oli hienoa katsella tornin korkeuksista syysvärien täplittämää maisemaa: vihreitä havupuita, keltaisia lehtipuita, saaria vaaleanruskeine rantakaislikkoineen ja Päijänteen vaaleansinistä ulappaa. Päijänteellä ei näkynyt yhtään venettä, paitsi rannassa kumollaan, ja  vuorella oli muutenkin aivan hiljaista. Mitään liikenteenkään ääniä ei sinne kuulunut. Vain muutama ulkoilija tuli polulla vastaan.

Oli oikein virkistävä ja hauska metsäretki, ja pisteenä iin päälle nautittiin vielä kahvit Korpilahden satamabaarissa. Päivästä koitui vähän kustannuksia, järjestelyt olivat minimaaliset, ja koko reissun toteuttamiseen kului neljä tuntia. Todellista lähialuematkailua!

 

 

 

 

2017-10-20T19:37:23+00:00 20. lokakuuta, 2017|Ajankohtaista, Yleinen|