Mietteitä hevosten kesäihottumasta

Niin se vain kesä tuli, oli ja meni. Suurimmaksi osaksi kesä kului varsin myönteisissä merkeissä: kelit olivat kohtuulliset, ratsastajia (ja majoittujia) kävi mukavasti, kesätyöntekijästä oli suuri apu, ja parin vuoden polttopuutkin saatiin tehtyä ja osittain myös kärrättyä liiteriin. Mukavaa syksyä tässä eletään – syysaamuissa on aivan oma, erityinen viehätyksensä.

Itikoiden kanssa pärjättiin asiallisesti elokuun loppupuolelle saakka. Lämpimien, tyynien ja kosteiden syyskelien alettua itikat, ja varsinkin ne kirotut polttiaiset, ilmaantuivat tontille sankkoina pilvinä ja nostivat kesäihottuman jälleen kerran hevoshenkilön riesaksi nro 1.

Kesäihottuma ei ole pelkästään islanninhevosten kiusallinen vaiva, vaan siitä kärsivät nykyään yhä enemmän myös muut hevosrodut, suomenhevonen ja shetlanninponi etunenässä. Toki Islannista tuodut hevoset ovat herkempiä sairastumaan kesäihottumaan, kun niillä ei ole immuniteettia näitä meidän mäkärälajejamme vastaan, mutta eivät mantereella syntyneetkään hevoset tältä ikävältä vaivalta välttämättä säästy.

Kesäihottuma aiheuttaa hevosessa kovaa kutinaa ja ihon rikkoontumista. Korvat, harjanjuuri (eli harjamarto), hännän tyvi, turpa ja mahanalunen ovat niitä paikkoja, joihin rupia eniten ilmaantuu. Ihottumahevonen on loimitettava koko kesän ajan erityisellä ihottumaloimella, ja jotkut tarvitsevat myös ihottumahupun joko koko kesäksi tai ajoittain pahimpaan ötökkäaikaan. Lisäksi kutisevia kohtia on hoidettava eli pestävä ja rasvattava vähintään kerran päivässä. Kortisonirasvaa tarvitaan pahimpiin iho-oireisiin, ja joskus voidaan tarvita myös lääkehoitoa. Hetkenkin herpaantumisesta seuraa tyly lopputulos: rupia on hevonen täynnä, ja harja ja häntä ovat mennyttä kalua ällistyttävän nopsaan.

Hevosen hyvä peruskunto ja säännöllinen hoito takaavat parhaan lopputuloksen kesäihottuman kanssa elettäessä. Ihottumahevonen stressaantuu ötököistä tervettä hevosta enemmän, joten hyväkuntoinen ja asiallisessa lihavuuskunnossa oleva hevonen selviää kesän stressistä huonokuntoista ja laihaa hevosta paremmin.

Oireiden voimakkuus on kaiken kaikkiaan hyvin yksilöllistä, ja hevonen voi sairastua ihottumaan koska tahansa. Tallissamme asustelee hevosyksilö, jonka kesäihottuma alkoi ilman mitään sen kummempaa syytä hevosen oltua Suomessa 10 vuotta, mutta tallista löytyy myös jo 17 vuotta Suomessa täysin terveenä ilman oireita elänyt islannintuonti.

Meillä hevoset ovat yöt tallissa kesälläkin, minkä olemme havainneet toimivaksi keinoksi rauhoittaa kutinaa. Ne odottavat jo iltapäivällä viiden maissa portilla pääsyä sisälle, ja jonossa seisovat yhtä innokkaasti niin terveet kuin ihottumasta kärsivät hevoset. Syyskuu on nykyään kesän pahinta itikka-aikaa, ja ihottuman tilanne meinaa väkisin karata käsistä, vaikka mitä tekisi. Täällä sisämaassa metsän ja kosteikkojen keskellä ei ötökkäongelmalle oikein mitään voi – terveetkin hevoset hankaavat silloin tällöin, ja tunteehan sen ihminenkin päänahassaan, miten ilkeästi polttiainen polttaa.

Meillä kuluneesta kesästä kokonaisuutena selvittiin kohtuullisesti tänä vuonna. Kaikilla hevosilla on harjat ja hännät tallella eivätkä minkään hevosen oireet päässeet kohtuuttoman pahoiksi. Oireiden voimakkuus on toki yksilöllistä.

Tätä kirjoitettaessa itikka-aika on jo ohi. Loimet on pesty talvivarastoon ja hevoset voivat ulkoilla vapaasti ilman hassun näköisiä, mutta välttämättömiä kesäkolttujaan.

Ihottumahevosen hoidosta koituu kieltämättä melkoinen määrä ylimääräistä vaivaa, ja kesäisin tulee aina mieleen Islantiin muutto – siellä ei nimittäin tarvitse itikoiden kanssa taistella. Hevosen pitoon liittyy kuitenkin joka tapauksessa isompia ja pienempiä haasteita, ja kesäihottuma on vain yksi haaste muiden joukossa. Itse pidän Islannista tuotuja hevosia kesäihottumariskistä huolimatta edelleen varteenotettavana vaihtoehtona, kun uutta hevosta lähtee hankkimaan. Tuulisen saaren valtavasta hevosmäärästä löytyy todella laadukkaita hevosia moneen eri käyttötarkoitukseen ja kaiken tasoisille ratsastajille.

2019-10-09T16:09:30+00:00 9. lokakuuta, 2019|Ajankohtaista, Yleinen|