Tänään on Islannissa virallisesti kesän ensimmäinen päivä. Sumardagurinn fyrsti on kansallinen vapaapäivä, ja se osuu kalenterissa vaihtelevasti huhtikuun 19. ja 25. päivän väliin – tänä vuonna päivä on siis tänään 23.4.

Islantilaisten itsensäkin mielestä kesän alkamisen juhlinta jo huhtikuussa on aika kummallista, sillä siellä lämpötila tähän aikaan vuodesta on nollan ja +10 asteen välillä. Jos mittari painuu pakkasen puolelle juhlapäivää edeltävänä yönä, uskomuksen mukaan silloin on tiedossa lämmin kesä.

Kesän ensimmäisen päivän viettoon kuuluu monenmoisia juhlia ja paraateja, ja lapsille on ollut perinteisesti tapana jakaa ”kesälahjoja”. Viluisia paraateja miellyttävämpi ohjelmanumero lienee kuitenkin lettujen syönti hillon ja kermavaahdon kera.

Meillä täällä kesän ensimmäistä päivää ei nyt sen kummemmin tänään juhlita; lettuja tuli paistettua jo eilen. Vindur & pojat ovat kyllä nauttineet kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä, kuten kuvasta näkyy. Karvanlähtö on karmeimmillaan, mutta muuten on vielä mainiota työ- ja ratsastuskeliä, kun lämpötila on mukavan viileä eivätkä itikat ole vielä ilmestyneet.

Koronatilanne näkyy vaikuttavan hevostapahtumiin kaikkialla. Islanninhevoskilpailujen ja näyttelyn tilanne Suomessa on vielä kaiketi hiukan auki, mutta esimerkiksi Landsmót – joka toinen vuosi Islannissa järjestettävä suuri tapahtuma, islanninhevosväen kansanjuhla – on tältä vuodelta peruttu. Näyttelyitä ja isompia kisoja voi seurata nykyään kuitenkin netin kautta. Esimerkiksi mestareiden liigan (siis tämä on ratsastusliiga, ei jalkapalloa) finaalia 7.5. voi seurata netin kautta, lisätietoja löytyy osoitteesta https://www.meistaradeild.is/ . Yleisöä ei paikan päälle päästetä, joten tunnelma varmaan aika paljon kärsii. Hienot hevoset ja hyvä ratsastus kuitenkin varmasti välittyvät katsojalle, oli yleisöä paikalla eli ei.