Tarina

Tarina 2017-07-16T20:24:37+00:00

Pirttijärven suvun kotitila on nimeltään Pirttijärvi, ja sijaitsee, kuinka ollakaan, pienen Pirttijärven rannalla Tyryn kylässä keskellä jylhää keskisuomalaista metsämaisemaa. Sukumme on asuttanut tätä vanhaa torppaa 1880 – luvulta alkaen. Torpan historia ulottuu tosin kauas meidän sukuamme edeltäneeseen aikaan: pihapiirimme vanhin rakennus on v. 1845 rakennuttu pieni aitta, ja arkistoissa on säilynyt torpparisopimus 1800 – luvun alkupuolelta.

Isovanhempieni aikana tilalla harjoitettiin metsätaloutta ja pidettiin lypsykarjaa. Tilan pidon ohessa isovanhempani kävivät molemmat töissä tilan ulkopuolella, mummo kansakoulunopettajana ja pappa kiertävänä veistonopettajana. Tämä oli heidän aikanaan kaiketi aika harvinainen järjestely, mutta tuolloin opettajien palkat olivat sen verran hyvät, että heillä oli varaa palkata renki ja piika maataloutta ja kotia hoitamaan.

Pirttijärven tilan pihapiiri talvella

Me nykyiset asukkaat muutimme tänne pysyvästi juuri ennen vuosituhannen vaihdetta. Aika nopeasti tämän jälkeen tuli aika tarttua tilaisuuteen ja toteuttaa lapsuudesta asti kytenyt unelma hevosalan ammatista. Vanha navetta remontoitiin talliksi, ja pihapiiriin rakennettiin valaistu ratsastuskenttä sekä myöhemmin uusi turvevarasto- ja lantalarakennus. Islanninhevoset tulivat elämäämme sattuman kautta heti tänne muutettuamme, ja aika pian kävi selväksi, että tämä on rotu, johon haluamme toiminnassamme erikoistua. Talliyrityksemme aloitti toimintansa kesäkuussa 2003, joten yritystoiminnan 15. vuosi on jo pyörähtänyt käyntiin, tosin muutoksen tuulien puhaltaessa.

Ratsastuskoulu- ja maastoratsastustoimintaa pyöritin päätoimisesti vuodesta 2003 vuoteen 2017. Ratsastuspalvelujen tuottaminen kävi kuitenkin vuosien kuluessa liian raskaaksi, ja tosiasioiden edessä lopetuspäätöksen tekeminen oli oikeastaan melko helppoa – vaihtoehtoja ei enää yksinkertaisesti ollut. Opetan edelleen joitakin meillä pitkään ratsastaneita vakioasiakkaita, ratsastan omia hevosia, harjoitan oriinpitoa sekä kirjoitan näille sivuille juttuja islanninhevosmaailmasta: ratsastamisesta, ihmisistä, hevosista ja hevostemme kotimaasta Islannista. Seuraa siis blogiani ja kuvapäivityksiä!

Metsätalous on oleellinen osa tilamme toimintaa edelleen. Metsät ovat talousmetsiä, mutta pyrimme huomioimaan metsän virkistyskäytön kaikissa toimissa, ja mm. vanha polkuverkosto palvelee ratsastustoimintaa erinomaisesti. Metsän myynti hoituu kätevästi metsänhoitoyhdistyksen ammattilaisten avulla. Omalla porukalla hoidetaan metsän istuttaminen ja raivaustyöt osittain, osittain ostamme raivauspalvelut ammattimetsurilta. Metsänhoito on kivaa ja palkitsevaa työtä, mutta aika ei millään riitä kaikkeen tekemiseen omin voimin. Perinteisten metsäpuiden lisäksi metsässämme kasvaa istutettua siperianlehtikuusta ja jopa näillä korkeuksilla harvinainen luonnonvarainen metsälehmus. Metsämme pieni erikoisuus on havupuuviljelmä, jossa kasvaa mustakuusta sekä siperianpihtaa ja balsamipihtaa, joista saamme koristehavua sidontatöitä varten.

Hauskaa, että tutustut sivuihimme ja tilamme toimintaan!