Sukumme kotitila on nimeltään Pirttijärvi, ja se sijaitsee pienen Pirttijärvi -nimisen järven rannalla Tyryn kylässä keskellä jylhää keskisuomalaista metsämaisemaa. Sukumme on asuttanut tätä Vitikkalan kartanon entistä torppaa 1880 – luvulta alkaen. Meitä ennen täällä on jo asunut muita torppareita, ja niiltä ajoilta on säilynyt tähän päivään pihapiirimme vanhin rakennus, v. 1845 rakennettu pieni aitta.

Ennen minua täällä asuivat isovanhempani Oili ja Artturi. Heidän aikanaan Pirttijärvi oli maanviljelystila: heillä oli lypsykarjaa ja suomenhevosia, ja he harjoittivat myös metsätaloutta. Tilan pidon ohessa isovanhempani kävivät molemmat töissä tilan ulkopuolella, mummo kansakoulunopettajana ja pappa kiertävänä veistonopettajana. Tällainen järjestely oli heidän aikanaan suhteellisen harvinaista, mutta tuolloin opettajien palkat olivat sen verran hyvät, että heillä oli varaa palkata renki ja piika maataloutta ja kotia hoitamaan.

Pirttijärven tilan pihapiiri talvella

Isovanhempieni kuoleman jälkeen teimme tilasta sukupolvenvaihdoskaupat veljeni kanssa, ja muutin tänne perheineni marraskuussa 1999. Siitä alkoi kova työ rappiotilan nostamiseksi jaloilleen. Minulla oli kuitenkin kova into ja palo toteuttaa lapsuudesta saakka kytenyt unelmani hevosalan ammatista, ja se on kantanut monien haasteiden ja vastoinkäymistenkin läpi tähän päivään saakka.

Islanninhevoset tulivat elämääni sattuman kautta suunnilleen samoihin aikoihin, kun muutimme tänne maalle. Tajusin aika nopeasti löytäneeni elämäni hevosrodun, ja hakeuduin islanninhevosyhdistyksen järjestämälle islanninhevosen peruskurssille jo keväällä 2002. Perustin talliyritykseni kesäkuussa 2003, ja olin päättänyt erikoistua islanninhevosiin ja askellajiratsastukseen heti alusta saakka. Ei ole sitä päätöstä tarvinnut katua! Intoa ja paloa tähän hommaan riittää edelleen.

Olen opettanut askellajiratsastusta yritystoiminnan alusta saakka. Meillä ei enää ole säännöllistä tuntitoimintaa omalla tallillamme, mutta tarjoan edelleen valmennustyyppistä opetusta ensisijaisesti yksityishevosten omistajille. Kotona treenaan hevosia, ja pidän silloin tällöin yksityistunteja kokeneemmille ratsastajille. Valitettavasti en pysty tarjoamaan alkeistunteja tällä hetkellä. Islanninhevosiin, askellajiratsastukseen, tallielämään ja Islantiin liittyviä artikkeleita löytyy Katrin tölttikanavalta. Myyntihevosia on tulossa talliimme näillä näkymin vuoden 2022 alusta.

Islanninhevosten ja metsätalouden lisäksi harjoitan matkailutoimintaa pienessä mittakaavassa: meillä on vuonna 2018 rakennettu uniikki bed & breakfast glampingmajoitus max. kahdelle majoittujalle. Yksityisestä, luonnonläheisestä majoitusvaihtoehdostamme voit lukea lisää täältä .

Islanninhevostalli majoitus