Tarina

Tarina 2019-01-10T18:42:46+00:00

Pirttijärven suvun kotitila on nimeltään Pirttijärvi, ja sijaitsee, kuinka ollakaan, pienen Pirttijärven rannalla Tyryn kylässä keskellä jylhää keskisuomalaista metsämaisemaa. Sukumme on asuttanut tätä vanhaa torppaa 1880 – luvulta alkaen. Torpan historia ulottuu tosin kauas meidän sukuamme edeltäneeseen aikaan: pihapiirimme vanhin rakennus on v. 1845 rakennuttu pieni aitta, ja arkistoissa on säilynyt torpparisopimus 1800 – luvun alkupuolelta.

Isovanhempieni aikana tilalla harjoitettiin metsätaloutta ja pidettiin lypsykarjaa. Tilan pidon ohessa isovanhempani kävivät molemmat töissä tilan ulkopuolella, mummo kansakoulunopettajana ja pappa kiertävänä veistonopettajana. Tämä oli heidän aikanaan kaiketi aika harvinainen järjestely, mutta tuolloin opettajien palkat olivat sen verran hyvät, että heillä oli varaa palkata renki ja piika maataloutta ja kotia hoitamaan.

Pirttijärven tilan pihapiiri talvella

Tila siirtyi minulle isovanhempieni kuoltua, ja perheemme muutti tänne pysyvästi vuoden 1999 loppupuolella. Islanninhevosiin tutustuin sattuman kautta melkein heti tänne muutettuamme, ja melkeinpä saman tien tuli aika tarttua tilaisuuteen ja toteuttaa lapsuudesta asti kytenyt haave hevosalan ammatista. Hakeuduin heti islanninhevosalan koulutuksiin, vanha navetta remontoitiin talliksi, ja pihapiiriin rakennettiin valaistu ratsastuskenttä sekä myöhemmin uusi turvevarasto- ja lantalarakennus. Ensimmäinen ihan aito islanninhevonen hankittiin Islannista syksyllä 2002, ja talliyrityksemme aloitti toimintansa kesäkuussa 2003.

Peli joulukuvassa

Vuosien kuluessa olemme tarjonneet monenlaisia islanninhevosiin liittyviä palveluja: askellajiratsastuksen opetusta, maastoja, erilaisia kursseja sekä ratsastusmatkoja Islantiin. Välillä toiminnan painopiste on ollut tuntitoiminnassa, välillä maastoratsastuksessa. Pari vuotta sitten tein päätöksen vähentää ratsastuskoulutoimintaa ja ryhtyä kehittämään uusia, yksilöllisiä ja monipuolisia matkailupainotteisia palveluja. Vuoden 2018 aikana meille rakennettiinkin hieno glamping-majoitus kahdelle (glamping = glamorous + camping), ja pihapiirissämme sijaitsevaan saunarakennukseen tehtiin täysremontti. Pesutilat uudistettiin kokonaan, ja saunakamarista saatiin toinen kahden hengen majoitushuone. Nyt rakentaminen ja remontointi on saatu voiton puolelle ja voimme ryhtyä tarjoamaan päiväleirejä, minileirejä ja yhden yön yöpymisen sisältäviä pikarentoutumispaketteja. Ihan tavallisia maastoratsastustuntejakin on tarjolla entiseen tapaan, ja tietysti tammat ovat tervetulleita tapaamaan Logandia astutuspuuhien merkeissä. Lisätietoja palveluistamme löydät tämän sivun valikoita klikkaamalla!

Uusiin majoitustiloihimme voivat toki majoittua kaikki matkailijat, eivät vain ratsastajat! Harjoitamme tilallamme ratsastus- ja matkailutoiminnan lisäksi myös metsätaloutta. Metsätalous on meille tärkeä elinkeino, ja vaikka metsämme ovat ensisijaisesti talousmetsiä, pyrimme huomioimaan metsän virkistyskäytön kaikissa toimissamme. Olemme esimerkiksi pyrkineet säästämään vanhaa polkuverkostoa ratsastus- ja retkeilytoimintaa varten. Metsänistutustyöt pyritään hoitamaan oman porukan voimin; raivauspalvelut ostetaan suurimmaksi osaksi ammattimetsurilta. Tavallisten metsäpuiden lisäksi meillä kasvaa pieniä määriä siperianlehtikuusta, mustakuusta ja erilaisia pihtakuusia, serbiankuusi ja tammia pihapiirissämme. Täällä voi nähdä monenlaisia lintuja ja muitakin metsän eläimiä: jäniksiä, kettuja, hirviä, peuroja, mäyriä, ilveksiä…

Tutustu yksilöllisiin ja joustaviin palveluihimme!