Tarina

Tarina 2019-11-13T16:17:29+00:00

Pirttijärven suvun kotitila on nimeltään Pirttijärvi, ja sijaitsee, kuinka ollakaan, pienen Pirttijärven rannalla Tyryn kylässä keskellä jylhää keskisuomalaista metsämaisemaa. Sukumme on asuttanut tätä Vitikkalan kartanon entistä torppaa 1880 – luvulta alkaen. Torpan historia ulottuu tosin kauas sukuamme edeltäneeseen aikaan: pihapiirimme vanhin rakennus on v. 1845 rakennuttu pieni aitta, ja arkistoissa on säilynyt ruotsinkielinen torpparisopimus sekä vanhoja perukirjoja 1800 – luvun alkupuolelta.

Isovanhempieni aikana tilalla harjoitettiin metsätaloutta ja pidettiin lypsykarjaa. Tilan pidon ohessa isovanhempani kävivät molemmat töissä tilan ulkopuolella, mummo kansakoulunopettajana ja pappa kiertävänä veistonopettajana. Tällainen järjestely oli heidän aikanaan suhteellisen harvinaista, mutta tuolloin opettajien palkat olivat sen verran hyvät, että heillä oli varaa palkata renki ja piika maataloutta ja kotia hoitamaan.

Pirttijärven tilan pihapiiri talvella

Tila siirtyi minulle isovanhempieni kuoltua, ja perheemme muutti tänne pysyvästi vuoden 1999 loppupuolella. Islanninhevosiin tutustuin sattuman kautta pian muuttomme jälkeen. Kiinnostus tähän ainutlaatuisen ratsuhevosrotuun heräsi heti, ja melko nopeasti päätin lähteä toteuttamaan lapsuudesta asti kytenyttä unelmaa hevosalan ammatista. Olisiko minusta oikeaksi ”hevosmieheksi”? Päätin alusta asti erikoistua islanninhevosiin, ja hakeuduin mukaan islanninhevosalan koulutuksiin. Vanha navetta remontoitiin talliksi, ja pihapiiriin rakennettiin valaistu ratsastuskenttä sekä myöhemmin uusi turvevarasto- ja lantalarakennus. Ensimmäinen aito islanninhevonen hankittiin Islannista syksyllä 2002, ja talliyrityksemme aloitti toimintansa kesäkuussa 2003.

Vuosien kuluessa olemme tarjonneet monenlaisia islanninhevosiin liittyviä palveluja: askellajiratsastuksen opetusta, maastoja, erilaisia kursseja sekä ratsastusmatkoja Islantiin. Meillä toimi askellajiratsastukseen erikoistunut ratsastuskoulu n. 15 vuotta. Lasten lähdettyä maailmalle oli kuitenkin pakko järkeistää toimintaa jollakin tavalla, ja ratsastuskoulutoiminta lopetettiin v. 2017. Sen jälkeen tavallaan palasin siihen, mitä tänne alun perin tulin tekemään eli pyörittämään hevosmatkailuyritystä… Ympyrä on siis sulkeutunut! Vuoden 2018 aikana meille rakennettiin hieno, persoonallinen glamping-majoitus kahdelle (glamping = glamorous + camping), ja pihapiirissämme sijaitsevaan saunarakennukseen tehtiin täysremontti majoittujien tarpeita silmällä pitäen. Maastoratsastuspalvelut ja lyhytkurssit pienille ryhmille kuuluvat palvelutarjontamme, ja majoituksen ja ratsastuksen voi yhdistää vaikkapa intensiivisen miniloman muodossa. Toimintaamme kuuluu myös oriinpitoa: kaunis ja kiltti I-palkinnon jalostusoriimme Logandi ottaa vastaan tammoja täällä kotitallilla.

Uusiin majoitustiloihimme voivat toki majoittua kaikki matkailijat, eivät vain ratsastajat! Mutta ratsastustoimintaa ajatellen meillä valttina rauhallinen toimintaympäristö, mahtavat maastot, luja ammattitaito ja hyvät, koulutetut hevoset. Vaikka sijaintimme on jopa syrjäinen, meille on kuitenkin helppo tulla – ajoaika esimerkiksi Himoksen laskettelukeskukseen on vain noin 20 minuuttia. Meiltä saat yksilöllistä ja joustavaa palvelua – tervetuloa tutustumaan.