Vaikka parhaillaan eletään vuoden pimeintä aikaa, meillä toiminta on jatkunut yllättävän vilkkaana koko syksyn. Kelit ovat suosineet meitä ratsastajia sekä lämpötilan että lumitilanteen puolesta. Onnistuimme tänä vuonna talvikengityksen ajoittamisessa lähes täydellisesti: vain yhden päivän ratsastukset jouduttiin perumaan, kun sula maa plus märkä lumi plus pakkanen kasasivat kavioiden alle melkoiset korkokengät.

Päivät ovat toki lyhyitä, ja pimeys tulee täällä maalla tosi aikaisin (ei valosaastetta…), mutta nyt on onneksi maassa vähän lunta, ja kyllähän sitä paljon ehtii ratsastamaan ja muutakin touhuamaan, kun käyttää päivänvalon tehokkaasti hyödykseen. Olen etsinyt piristystä pimeisiin iltoihinkin hyödyntämällä erinomaisesti valaistua ratsastuskenttäämme eli olen ratsastanut iltaisin omaksi huvikseni kaikkia hevosiamme vuorotellen. Siitähän hyötyvät tietysti kaikki: minä pysyn kärryillä siitä, miltä hevoset tuntuvat, ja niitä tulee samalla läpiratsastettua asiakkaiden iloksi ja eduksi.

Kävin ohjaajien vuosihuollossa Ypäjällä lokakuussa. Tällä kertaa brittiläis-islantilainen, Ruotsissa asuva James Faulkner piti koulutuspäivän omien hevostensa kanssa, ja myös kotimaisia ratsukoita oli mukana. Kurssilla oli mukava ja rento tunnelma, ja Jamesin tapaa ratsastaa oli kiva katsella. Omaankin työkalupakkiini sain heti pienen, mutta tosi tärkeän uuden palikan, ja tulosta tuli saman tien varsinkin Krafturin kanssa, joka on omalla tavallaan aika haasteellinen hevonen.

Majoituspuolellakin on ollut kohtalaisen hyvin toimintaa, vaikka glamping-teltta on monille ihan uusi majoitusmuoto. Metsätalouden, hevosten ja matkailun yhdistämisestä täällä meillä tehtiin juttua metsäalan Aarre-lehteen aiemmin syksyllä, joten käykääpä lukaisemassa, jos jostakin numeron 10/19 saatte käsiinne.

Talven ohjelmassa ei ole mitään erityistä ja mullistavaa. Maastoja ja retkiä järjestetään tilauksesta pienille ryhmille ympäri vuoden aina sään salliessa. Joululoma meillä on tänä vuonna ajalla 15.12. -26.12., mutta heti tapaninpäivän jälkeen pääsee taas ratsaille. Lauantai 28.12. on jo täynnä!

Toiveita on tullut kurssin/luennon järjestämisestä siitä, minkä hevonen on olentona, miten oppia lukemaan hevosta paremmin, miten oppia toimimaan niiden kanssa paremmin jne. Pelkkä luento/demopäivä on aika helppo organisoida, joten lähetä viestiä, jos olet kiinnostunut aiheesta! Ei ole tarkoitus siis järjestää ratsastuksen teoriaopetusta, vaan luennon sisältö sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille aiemmasta hevostaustasta riippumatta.

Seuraa myös tallin sometiedotteita Facebookissa ja Instagramissa (@pirttijarvikatri); ajankohtaisia kuviakin löytyy somesta enemmän. Tavoitteena on hakeutua silloin tällöin ratsastamaan lähiseudun maneeseihin talven aikana, ja pyrin tiedottamaan näistä retkistä etukäteen – tämä pienenä vinkkinä varsinkin Logandin palveluista kiinnostuneille!